Het maken van een boek is een complex proces. Verschillende partijen zijn betrokken en er is keuze uit vele materialen.  Om een kwalitatief goed product te maken moet drukwerk, bindwerk en materialen goed op elkaar afgestemd worden.

Niet alles is op voorhand uit te sluiten. Om toch zeker te zijn, is het maken van een dummy, aan te raden. Deze dummy kan ook door derden gebruikt worden voor bv. maatvoering t.b.v. cassette of andere zaken. Het is wel zaak om deze dummy vooraf de productie te maken. Eventuele afwijkingen kunnen dan nog bijgesteld worden.

In onderstaande kennisbank vind u algemene grafische informatie.  Hopelijk vind u hier antwoord op uw vraag. Mocht er toch vragen open blijven, dan kunt u altijd even bellen of mailen. Wij staan u graag te woord.

Contact

Algemeen

Offerte / orders

Administratie

De looprichting van het papier is erg belangrijk voor de kwaliteit van de binding. Tijdens de fabricage van het papier wordt de looprichting bepaald. De papierleverancier snijd vellen uit de moederrol waardoor er LL (langlopend) of BL (breedlopend) papier ontstaat.

Bij een vel papier van 720×1020 mm LL liggen de papiervezels dus evenwijdig aan de 1020 mm. Voor de afwerking is de looprichting altijd evenwijdig aan de rug. (tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen). Dit geld voor alle materialen.

Indien de looprichting niet evenwijdig aan de rug ligt, kunnen wij dit in de meeste gevallen wel technisch verwerken, maar de kwaliteit kan sterk achteruit gaan. U moet dan denken aan kromtrekken van het omslag, golven in het binnenwerk, breken van de vouw, losbreken van de katernen in de rug door slechte vlakligging etc.

De moderne persen zijn steeds vaker uitgerust met een lakunit. Dit is natuurlijk een mooie oplossing om kwetsbaar drukwerk te beschermen. Helaas is lak/inkt voor de afwerking, en met name de te belijmen delen, een ramp. De papiervezel wordt afgesloten waardoor de lijm niet kan penetreren en een goede hechting dus niet mogelijk is. Tevens zorgt het kruipeffect (capillaire werking) tussen de katernen, of tussen schutblad en katern, er voor
dat de lijm ongecontroleerd in gaat lopen. Hierdoor kunnen er lelijke plekken ontstaan omdat de lijmstreep niet mooi recht is en de lijm toch een deel van de bedrukking los plukt.

Door moderne lijmen te gebruiken is een groot deel op te vangen en zijn we in staat om
meer materialen te belijmen. Hoe kunt u dit voorkomen? Door de te plakken delen vrij te houden (uitsparen) van inkt/lak/vernis en natuurlijk laminaat.

Wat zijn de te plakken delen? Voor een standaard boek is dit:

 • de eerste 5 mm van uit de rug van de eerste pagina en de laatste pagina waarop het schutblad geplakt wordt. Om een kleinen overlap te creëren is het verstandig om 4 mm uit te sparen;
 • de eerste 5 mm van uit de rug van de schutbladen van de zijde die tegen het katern geplakt wordt. Om een kleinen overlap te creëren is het verstandig om 4 mm uit te sparen;
 • De binnenzijde van het bandmateriaal;
 • De rugzijde van de katernen. Afhankelijk van de dikte van het katern 1 a 1.5 mm uitsparen. Om de juiste breedte te bepalen kunt het beste even contact opnemen; De zijde van het schutblad die tegen de band wordt geplakt (m.a.w. pagina 1 van voorschutblad en pagina 4 van achter schutblad)

Bij twijfel kunt u altijd even contact opnemen.

Het schutblad is een belangrijk onderdeel van het boek. Dit schutblad is de bevestiging tussen binnenwerk en band, en tevens het scharnierpunt van de band. Het hele gewicht van het boek hangt aan de schutbladen. Het spreekt voor zich dat het schutblad papier van goede kwaliteit moet zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een kwalitatief goede ongestreken soort. Leidraad voor het gramgewicht is een minimum van 120 grams voor A5/B5 achtig formaat, 140 grams voor A4/B4 formaat en 170 tot 200 grams voor de grotere tot zeer grote formaten.

De looprichting MOET evenwijdig aan de rug zijn. Indien het een mc kwaliteit betreft, dan minimaal 150 grams. MC kan erg slecht tegen vocht en is daarom minder geschikt als schutbladmateriaal. Technisch wel te verwerken, echter grote kans op golfvorming in het binnenwerk!!

Houd u er rekening mee dat in een hardcover 2 schutbladen zitten (1x voor en 1x achter). Alleen bij een Zwitserse bindwijze hardcover versie is 1 schutblad voldoende (achter) + spiegel.

De spiegel is een stuk materiaal wat tegen de binnenzijde van de band geplakt wordt indien deze zijde in het zicht blijft. Dit wordt vooral bij ringmappen , mappen en Zwitserse bindwijze uitgevoerd. Het materiaal kan papier of linnen zijn, waarbij de voorkeur voor het papier uitgaat naar 120 tot 140 grams ongestreken papier. Indien er verder geen lijmbewerking meer nodig is mag het papier ook 1 zijdig gelamineerd zijn. Een MC spiegel zonder veredeling is af te raden.

De verschillende soorten spiegels zijn:

 • Hele spiegel. Spiegel wordt van voor tot achter ingeplakt in 1 stuk;
 • Halve spiegel. De spiegel bestaat uit 3 delen. Links en rechts op het plat wordt een papier geplakt en over de rug wordt een linnen strook geplakt. Dit wordt vaak toegepast bij mappen of veel gebruikte artikelen zoals menukaarten. De term halve spiegel vertekend een beetje omdat er 3 delen gebruikt worden;
 • 2/3 spiegel. De spiegel loopt op pagina 2 over de rug tot 30 of 40 mm op pag 3 van de band. Dit wordt toegepast bij de hardcover versie van de Zwitserse bindwijze, waarbij het boekblok de rest van pag 3 van de band afdekt.

MC staat voor machine coated. Dit is een verzamelnaam voor papiersoorten met een strijklaag erop.

Ongestreken is een verzamelnaam voor papiersoorten zonder strijklaag.

Bedrukking met een transferfolie aangebracht met een metalen stempel onder druk en warmte. Hierdoor krijgt men tevens een voelbaar resultaat. De afdruk ligt verdiept in het materiaal. Door de folie en de veelzijdigheid aan materialen is de minimale letterhoogte op glad materiaal +- 8 punten of 3 mm. En op ruw materiaal 10 punten of 3,75 mm.

Let op!!! Dit is sterk afhankelijk van lettertype (schreef/schreefloos) en de structuur van het
materiaal.

De folie is er in diverse kleuren. Zo is het ook mogelijk om goud en zilver alsook diverse metallics te drukken. Of het materiaal geschikt is om in folie te bedrukken is vooraf niet altijd te zeggen. Hiervoor zullen proeven genomen moeten worden. Bij erg kritisch werk zal de proef op het juiste materiaal, met de juiste folie en het juiste ontwerp genomen worden. Dit betekent dat er een metalen stempel gemaakt moet worden, en dat de kosten van de proef en de stempel doorberekend worden, ook als het resultaat negatief uit valt.

Voor het aanleveren van het ontwerp, graag een PDF bestand met vectoren erin (geen pixels) en in het zwart. Paskruizen mogen aanwezig zijn , andere tekens of teksten aub verwijderen. Indien de positiebepaling van de afdruk op het omslag discutabel is, dan graag een 2e pagina in de PDF met de snijlijnen en het volledige omslagontwerp of maatvoering vermelden.

Hetzelfde als foliedruk echter zonder folie. Er ontstaat ook een verdiepte afdruk, maar dan zonder de kleur erop. Door het in pregen wordt de structuur van het materiaal plat gedrukt waardoor een nuanceverschil ontstaat. Bij thermisch materiaal kan door de warmte enige verkleuring optreden. Bij een blindpreeg maken we ook gebruik van een metalen stempel.

Voor aanleveren van bestanden zie Foliedruk.

De boekband is het omslag voor de uitgaafbinder, oftewel de hardcover. Deze bestaat uit 3 of meer delen karton waarbij de middelste strip het ruggebord genoemd wordt, en de beide buitenste delen de platten. De dikte van het ruggebord wordt aangepast aan de rug uitvoering. Dit kan zijn een ronde (dunner ruggebord) of een rechte rug (1 tot 4 mm dik).

Minimale ruggebordbreedte is 7 mm. De platdikte is machinaal verwerkbaar van 1 mm tot 4 mm dik. Als bandmateriaal kan linnen of kunstlederachtig materiaal gebruikt worden alsmede een ontelbaar aantal papiersoorten, waarvan 135 grams mc voorzien van 1-zijdig laminaat , de meest gebruikte is. Papiersoorten als Wibalin, Efalin, Freelife etc zijn ook veel gebruikte soorten.

Let op!! Looprichting evenwijdig aan de rug.

Boekbanden zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Heel papier of linnen omplakte band. Anders gezegd, wordt de band met 1 soort materiaal volledig omplakt;
 • Half linnen band. De rug en 30 tot 40 mm van beide platten worden met linnen omplakt en de platten worden met een papier omplakt dat +/- 3 mm overlap heeft op het linnen;
 • ¾ linnen band. Het volledige achterplat overlopend over de rug tot ongeveer halverwege het voorplat is met linnen omplakt. Het resterende deel van het voorplat is met papier omplakt tot +/- 3mm overlap op het linnen. Uiteraard kan dit ook andersom of de materialen verwisselen;
 • Meerdelige band. Een normale boekband bestaat uit 3 delen. Bij een meerdelige band is het dus mogelijk om een extra plat en of rug toe te voegen. Hierdoor kun je iets speciaals creëren waarbij 2 boekblokken in 1 band geplakt kan worden, en wordt ook vaak toegepast bij presentatiemappen. Alle uitvoeringen boven kunnen ook toegepast worden op deze variant, al is de term half en ¾ dan discutabel.

Het kapitaalbandje is het gekleurde koordje wat tegen de rug aan kop en staart van een hardcover boek geplakt zit, en heeft tegenwoordig alleen een esthetische functie. De minimale rugbreedte moet 5 mm zijn. Kop en staart kunnen elk een afwijkende kleur hebben.

Wij hebben de volledige collectie van G&W op voorraad. Desgewenst kunnen ook andere soorten gebruikt worden.

De bovenzijde van het boek.

De onderzijde van het boek

De voorzijde van het boek. Als het boek leesbaar voor u ligt is dit de rechter zijde.

De gesloten zijde van het boek. Dit is het scharnierpunt waarover de bladzijde omgeslagen worden. Als het boek leesbaar voor u ligt is dit de linker zijde.

96% van ons werk is genaaid. Hierbij is rugwit niet nodig. Indien de afwerking garenloos is dient men rugwit toe te voegen. In de regel is dit 3 mm, maar kan verschillen per katernsoort of papiersoort. Dit rugwit wordt tijdens het lijmproces van de rug af gefreesd, zodat men 100% zeker weet dat alle vellen van lijm voorzien worden.

Let op!!! Bij Japanse bindwijze kan een afwijkende rugwit nodig zijn. Graag eerst overleggen.

Een leeslint of meerdere leeslinten worden gebruikt als paginamarkering in het boek. Het lintje bestaat uit een gevlochten of geweven structuur, en wordt op de rug aan de kop van het boek gelijmd onder het kapitaalbandje (indien van toepassing) en lusgewijs in het boek gelegd.

Er kunnen meerdere leeslinten in het boek zitten. De beperking zit in de breedte van de rug. Mocht dit een beperking zijn, dan kunnen desgewenst linten aan kop en staart geplakt worden.

Wij hebben de collectie van G&W op voorraad. Dit standaard lint is +/- 5 mm breed. Desgewenst kunnen ook andere linten toegepast worden, en zelfs voorzien worden van een bedrukking.

Boekbinden is ons vak

Heeft u een aanvraag voor een hardcover of andere specialiteit? Vraag gerust een offerte aan .