Een Japanse bindwijze is niet zozeer een op zich staand product, maar meer een afwijkende samenstelling van het binnenwerk. Een Japanse bindwijze kan dus in een hardcover, softcover of gekartonneerd boek voorkomen.
De kenmerken van een Japanse bindwijze is, dat het binnenwerk eigenlijk samengesteld wordt uit 4 pagina katernen die dusdanig verzameld zijn, dat de gesloten zijde aan de voorzijde zit. De open zijde van het katern zit aan de rugzijde en wordt in de rug vastgelijmd. Japanse bindwijze is dus per definitie garenloos.
Japanse bindwijze is per definitie garenloos.
Dit betekent dat de keuze van het binnenwerkpapier heel belangrijk is voor de kwaliteit van de binding. Niet alle papiersoorten zijn goed te lijmen. Mocht de keuze van papier twijfelachtig zijn, dan kunnen wij eerst een dummy maken om het resultaat goed te kunnen beoordelen.
Theoretisch wordt bij Japanse bindwijze het vel aan 1 zijde bedrukt. Door juiste keuze van het binnenwerkpapier (opaciteit) kan ook 2-zijdig gedrukt worden, waarbij de doorschijnendheid van het papier een leuk effect kan geven.
Belangrijk is dat bij Japanse bindwijze in hardcover of gekartonneerde uitvoering, voor en achter een standaard 4 pagina’s wordt mee gebonden, waarop de schutbladen komen. Dit om spanning bij het openslaan van het omslag op de eerste 4 Japanse pagina’s te voorkomen (kreukels).